2010. július 27., kedd

egy kis játék

éppen a neten vadásztam receptre amikor ráleltem a következő játékra. egészen pontosan ITT sikerült megtalálnom, gondoltam ki is próbálom azonnal és az eredményt pedig prezentálom a blogon.

a leírást megtalálja mindenki a fenti linken, kiváncsi vagyok nektek mi jön majd össze. :)

aki esetleg nem lát túl jól vagy csak szimplán nem olvasható a betűtípus... annak elárulom a zenekarom neve: Light of the Stable az első 'albumunk' címe pedig One would hardly see anybody

bundáskenyér extra

a mai reggelim eléggé speciálisra sikerült. éppen volt itthon némi vékony szendvicskenyér és hirtelen beugrott egy spéci bundáskenyér képe amit réges-rég láttam valahol az interneten. nem túl bonyolult a dolog, mindössze arról van szó, hogy két szelet szendvicskenyérből - milyen meglepő - szendvicset csinálunk és fogpiszkálókkal összetűzve sütjük ki bundáskenyérnek.


én a felvert tojásba tettem frissen őrölt borsot is a kevés só mellé, hogy még ízletesebb legyen.
'töltelékként' csak párizsi és sajt szerepelt. féltem, hogy ki fog folyni a sajt...de szerencsére nem így történt. a szendvicskenyér nagyon friss volt és puha, de így is egyben maradt hála a fogpiszkálóknak.

2010. július 26., hétfő

pizza

maradt egy kis élesztő a mai kakaós csiga hozzávalóiból, mindenképp szerettem volna felhasználni. mi mást is csinálhattam volna, mint egy jó nagy pizzát...
szinte már említenem sem érdemes, a receptet most is Limarától 'kaptam'. nagyon sok sikerélményt gyűjtöttem már be neki és a receptjeinek köszönhetően.

nézzük miről is van szó:
a hozzávalók mennyiségét csökkentettem, egy nagyobb pizzával számoltam.

hozzávalók: 20dkg liszt (BL80-as kenyérliszt - végre kipróbálhattam a kb. 2 hete vásárolt kenyérlisztet), 1.1dl víz, 1kávéskanál só, kb. 1 dkg élesztő, 1evőkanál olaj, csipet cukor - az oregánót kihagytam mert épp nem volt itthon

elkészítése: minden hozzávalót összekevertem egy nagy tálban és kb. 8-10 perc alatt laza, könnyű tésztát gyúrtam belőle. ezután letakartam a tálat és duplájára kelesztettem a tésztát.
a kelesztés után gyúródeszkán egészen vékonyra nyújtottam, (kb. 2-3mm-re) próbáltam egyenletesen nyújtani...de nem sikerült tökéletes kör alakot kapnom.

pizzaszószként - nem túl eredeti módon - nápolyi ketchup szolgált. ez gyakorlatilag sima ketchup kiegészítve bazsalikommal, meg néhány zöldfűszerrel. ezután került még rá szalámi, hagyma, paprika, paradicsom, egy leheletnyi majonéz, főtt tojás és sok-sok reszelt sajt.


végül 250 fokra melegítettem elő a sütőt és 8-10 perc alatt készre sütöttem a pizzát. megfogadtam Limara tanácsát és ez előmelegítés során bent hagytam a tepsit a sütőben, a pizzát pedig sütőpapír segítségével tettem rá a forró tepsire. az utolsó 2percben megkínáltam a sütő grill funkciójával, így igazán ropogós pizza és szépen megpirult sajt lett a végeredmény.

kakaós csiga

sok mindent történt az elmúlt időszakban: diplomaosztó, kitört a nyár, túléltük az idei első hőhullámot...stb.
itt volt az ideje, hogy ismét a konyha felé vegyem az irányt. tegnap már bemelegítettem egy nagy adag pogácsa megsütésével, ma pedig gondoltam kipróbálom a kakaós csigát. Limara oldalán akadtam rá a receptre, ezúton is nagyon köszönöm neki hogy megosztotta a néppel. :)

hozzávalók a tésztához: 50dkg liszt, 1tojás egészben, 1 tojás sárgája, 2.5dl tej, 2dkg élesztő, 1csipet só, 3evőkanál cukor, 8dkg olvasztott vaj (a tejport én kihagytam)

a töltelékhez: 5dkg olvasztott vaj (nálam ez kevesebb volt...mert a kanelbullar is úszott a vajban), kakaópor, porcukor

az elkészítésében nálam annyi módosult, hogy nekem nincs kenyérsütőgépem, így kézzel dagasztottam a tésztát.

jelenleg épp a sütőben ülnek, így a képeket és az ítéletet később írom meg. addig is itt egy sütés előtti kép:

update: elkészültek a csigák. nem olyan szépek mint Limaráé, de igyekeztem. :)