2010. augusztus 20., péntek

frankfurti leves

tegnap másodszor próbálkoztam meg a frankfurti levessel. nem mintha az első nem sikerült volna, de úgy éreztem van még mit javítani rajta. most nagyon finomra sikerült. beleadtam apait-anyait.

az elkészítése nem túl bonyolult és hozzávaló se sok kell hozzá.

hozzávalók: 1 kisebb fej káposzta, 1nagyobb vagy 2kisebb sárgarépa, 2-3krumpli, virsli (ízlés szerint), ételízesítő, bors, majoranna és víz

elkészítése: a hozzávalók egy részét (virsli, répa) karikázzuk, a krumplit kockákra vágjuk a káposztát pedig csíkokra. az egész mehet bele egy nagy fazékba, majd felöntjük vízzel, annyival, hogy éppen ellepje az összevagdalt hozzávalókat. ezután megborsozzuk, megszórjuk majorannával és ételízesítővel. tulajdonképpen nincs is más dolgunk, mint felforralni, majd közepes lángon jól összefőzni az egészet. mindenki másképp szereti a káposztát, valaki puhára főzve, valaki úgy ha még ropogós...egyéni ízlés kérdése.

2010. augusztus 17., kedd

nyerj egy iphone-t!

nincs más tennivaló, mint követni EZT a linket és regisztrálni. :)

2010. augusztus 7., szombat

pörköltes pizza

múltkor a maradék pörkölt felhasználásán töprengtem, amikor eszembe jutott, hogy kipróbálom a pörköltes pizzát. biztosan megtalálható néhány pizzéria kínálatában, de mindenképp szerettem volna itthon kipróbálni.

a pizza elkészítését már leírtam ITT. a mostani pizza csak a feltétben különbözik. az alap szósz most sűrített paradicsomból, sóból, cukorból, oregánóból és kevés reszelt hagymából állt. lassú tűzön pár percig összefőztem a szószt...és már mehetett is a tésztára. egészen vékonyan kentem meg, mivel a pörkölt is eléggé szószos jellegű és nem akartam hogy tocsogjon az egész pizza.

a szósz után következett maga a pörkölt valamint pár kávéskanálnyi tejföl. nem maradt más hátra mint betenni a sütőbe a korábban már leírt 'forró tepsis' megoldással.
amikor elkészült meglepetten vettem ki a sütőből, mert kb. olyan volt mint a Chokito... ronda és finom.

2010. augusztus 6., péntek

borkifli

egy korábban már elkészített sós süti (borkifli) eltérő változata került kipróbálásra az elmúlt héten. Kicsivu -nál találtam a receptet, amelynek eredetileg Ízbolygó a tulajdonosa, de az oldalon talált link már nem működik ezért linkeltem Kicsivu oldalát.

a recept különösen azért tetszett meg, mert kacsazsírt is kell használni...és még soha nem próbáltam ki olyan sütit amibe zsír kell. valamiért számomra a kacsazsír különösen misztikusnak tűnt. :)


a hozzávalókhoz két dolgot fűznék hozzá: 1. én minden hozzávalót 2/3-ad részben vettem...azaz liszt 75dkg helyett 50dkg, kacsazsír 12dkg helyett 8 dkg...és így tovább. 2. sajnos nem volt itthon durva szemcséjű tengeri só, így nem lett túl látványos a sózás.

a végeredmény nagyon finom lett. nekem is nagyon ízlett annak ellenére, hogy sós sütikből inkább a sajtosakat kedvelem.