2010. november 26., péntek

diós brownie torta

tegnap hálaadás napi ünnepségre kellett sütnöm valamit. nagyon sokáig gondolkoztam mi lenne az igazi. a pumpkin pie-on keresztül a muffinokon át minden eszembe jutott. de a végső megoldás csak nem akart megszületni. mindenképpen valami amerikai sütit akartam, így végül a brownie mellett döntöttem. igaz kicsit más formában (szó szerint) mint ahogy megszokott.

a formai különlegességnek egyetlen oka van: képtelen vagyok szépen szeletelni a brownie-t.

Volker Eggers Muffinok, bagelek, palacsinták... című könyvéből származik a recept. én dupla adagot sütöttem, hogy kitöltse a formát, tehát a hozzávalókból is a kétszeres mennyiséget írom le. ez a mennyiség egy 27cm átmérőjű formát tölt meg.

hozzávalók: 20dkg étbevonó (szerintem érdemes jó minőségű étcsokit - 70-75% - venni inkább), 20dkg vaj, 4tojás, 25dkg liszt, fél teáskanál só, 30dkg cukor (én alig tettem 15dkg-t, nálunk a keserűbb a menő), 2teáskanál sütőpor, 30dkg dió, a tetejére a csokimázhoz 10dkg étcsoki és mandula a diszítéshez


elkészítése: a 20dkg csokit a vajjal együtt felolvasztjuk, a tojásokat a sóval és cukorral felverjük, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet azután pedig a csokis-vajas cuccot. végül pedig beledobáljuk az aprított diót és jól elkeverjük. felhívnám a figyelmet arra, hogy minden csoki/étbevonó más...tehát előfordulhat, hogy picit korrigálni kell a liszt mennyiségén. a masszát a kivajazott/lisztezett formába kanalazzuk és elsimítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben (alsó-felső sütés) 25-30perc alatt készre sütjük.


amikor lehűlt kiborítjuk a formából, szerencsére nekem elég könnyen kijött. :) közben gőzfürdő felett megolvasztjuk a maradék étcsokit és elsimítjuk a torta tetején. utolsó mozzanatként megszórjuk mandulával.

2010. november 9., kedd

almás sütőtökleves

most jöjjön valami, ami eddig még nem volt a blogon. a múlt heti vacsoracsatából egy recept. olimpiai bajnok úszónőnk, Kovács Ági készítette. soha életemben nem próbáltam még sütőtökből levest főzni, valamiért most mégis belevágtam.

talán a kíváncsiság vezérelt...

a recept ITT megtalálható, ezért ide nem is irkálom be ismét. viszonylag rövid idő alatt elkészült és meglepően finom íze volt. hidegebb téli napokon biztos még jobban fog esni.


utálok leveseket fényképezni. a lehető legrosszabb az ételek közül. valahogy sehogy sem mutatnak a képeken. azt hiszem van még mit tanulnom fotózás terén. az ételfotózás is külön művészet. a blog minőségének javítása érdekében azt hiszem ideje lesz felfrissíteni egykori fotós tudásom.