2011. április 30., szombat

expressz croissant

éppen itt volt az ideje, hogy megpróbálkozzam valamilyen vajas tésztával. az expressz croissant Limaránál pont alkalmas receptnek tűnt.

kicsit azért tartottam a végeredménytől, mert volt már rossz tapasztalatom vajjal. most azonban szerencsére sikerült eltalálnom a megfelelő arányokat, így nem lett túl vajas a tészta és nem folyt mindenfelé az olvadt vaj. gyorsan hozzáteszem: én 10dkg vajat használtam a receptben szereplő 25 dkg helyett.

az adag egyik felét kb. 1-1.5 óra hűtőbeli pihentetés után sütöttem ki, a másik felét pedig másnap délelőtt. lényegi különbséget nem éreztem a kettő között.

2011. április 23., szombat

foszlós kalács



nyakunkon a húsvét, így pont aktuális a kalács téma. korábban próbálkoztam már sós, foszlós kaláccsal ami szerencsére elég jól sikerült. most pedig úgy gondoltam itt az ideje megpróbálkoznom az édeskés, eredeti változattal.

a kalács számomra mindig is misztikus péksüti volt sütési szempontból legalábbis. legnagyobb aggodalmam az volt, hogy nem lesz elég fényes a külseje. utólag azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, aggodalmam alaptalan volt.

a kelt tészták összeállításában, gyúrásában már van egy kis tapasztalatom, az állaggal nem is szokott gond lenni. a sütési időkkel már annál inkább. sok receptnél 15-20 perces sütési idő van írva, az én esetemben miért lesz az 40-45? :) legyen szó pogácsáról, kenyérről, kalácsról...nekem tuti kétszer annyi időt tölt a sütőben mint amennyit a recept ír. ez a rejtély még megfejtésre vár.

a kalács receptje (talán már említenem sem kell) Limarától származik. nem győzöm lépten-nyomon hangoztatni, hogy az eddigi sikereimet nagyon nagy részben neki köszönhetem.

én annyit változtattam a recepten, hogy 1deci tej és másfél deci habtejszín kombinációt használtam a 2.5dl habtejszín helyett és a tejben futtattam az élesztőt, a tejszínt pedig a többi hozzávalóhoz kevertem.


íme a végeredmény. a hármas fonáson még van mit finomítani...de ami késik...