nővérem már korábban is kérte tőlem, hogy süssek neki lekváros buktát. pár nappal ezelőtt pont eszembe is jutott így gondoltam kipróbálom. azt hiszem már mondanom (írnom) sem kell hol találtam a receptet: természetesen Limaránál. ezúton is nagyon-nagyon köszönöm neki, igazán sokat segít nekem. a korábban elkészített sós foszlós kalácson felbuzdulva reméltem, hogy ez is jól fog sikerülni. az eredmény minden várakozást felülmúlt, 2dologtól eltekintve...de erről majd később.
hozzávalók: 60dkg liszt, 3evőkanál cukor, csipet só, 2.5dkg élesztő, 3dl tej, 2tojás sárgája, 1tojás a kenéshez, 6dkg olvasztott margarin (én vajat használtam), lekvár
elkészítése: az élesztőt 1dl tejben felfuttattam egy csipet cukor társaságában. az összes hozzávalót (kivéve az olvasztott vajat) összegyúrtam jó alaposan. amikor már elég egynemű volt a tészta lassanként hozzáadtam a vajat is. egy egészen pici meg is maradt a vajból, féltem túl 'zsíros' lesz a bukta. tálba tettem, letakartam és kb. egy-másfél óra alatt duplájára kelesztettem.
ezután belisztezett deszkán kinyújtottam kb. fél centi vastagra. most következett volna a lekvár töltése....azaz következett is, de sajnos nem sikerült annyi mennyiséget a buktákba pakolni amennyit szerettem volna, mindig kifolyt. persze én a bolti lekvárra fogtam, pedig igazából tudtam, hogy az én kézügyességemen lenne még mit finomítani. ez volt az első dolog ami nem úgy sült el ahogy szerettem volna. tehát, felhívás nr.1. : buktatöltési útmutató kerestetik! lehet képes, videós, írott...bármit szívesen fogadok.
amint sikerült valamennyire elfogadható buktákat alkotni gyorsan betettem őket katonás sorokba rendezve a tepsibe. a megmaradt kevéske olvasztott vajat a bukták tetejére/oldalára kentem remélve, hogy így nem ragadnak össze és könnyebb lesz őket szétválasztani. ezzel követtem el a második hibát. egészen pontosan annyit, hogy elég lett volna a bukták közé vajat kenni. szegény bukták ugyanis (ahogy a képen is látszik) azért lettek foltosak, mert a felvert tojás amivel megkentem őket és a vaj 'reakcióba' lépett.
180 fokon sütöttem kb. 30percig. ebből az első 20-22 perc alsó sütés, az utolsó 8-10 perc alsó-felső sütés volt, hogy színt is kapjanak.
holnap ismét buktát fogok sütni. akkor majd töltök fel képet a 'belső' állagáról is, mert nagyon szép, foszlós...érdemes megnézni.
Gyönyörű bukták lettek!:) A lekvár volt a ludas, valószínűleg hígabb volt. Vagy házi,jó keményre főzött szilvalekvár kell hozzá, vagy az a bolti, amit hitlerszalonnaként is emlegetnek.
VálaszTörlésLehet vajjal is kenni a tészta tetejét, de akkor valóban nem kell már a tojásos lekenés.
Köszönöm szépen, hogy ismét tőlem sütöttél!:)
Ha jól tippelek, akkor az amit kockákra vágva árultak régebben a boltokban? :) Olyat nem találtam sehol. Persze lehet nem a multikban kellene keresgélnem...
VálaszTörlésNem adom fel, holnap ismét megpróbálom. Délelőtt pedig felkutatok valami ellenálló lekvárt. :)
Ilyen lekvárt(H.szalonna)nálunk csak a cba-ban lehet kapni.
VálaszTörlésKöszönöm! Megnézem. :)
VálaszTörlés