2010. július 26., hétfő

pizza

maradt egy kis élesztő a mai kakaós csiga hozzávalóiból, mindenképp szerettem volna felhasználni. mi mást is csinálhattam volna, mint egy jó nagy pizzát...
szinte már említenem sem érdemes, a receptet most is Limarától 'kaptam'. nagyon sok sikerélményt gyűjtöttem már be neki és a receptjeinek köszönhetően.

nézzük miről is van szó:
a hozzávalók mennyiségét csökkentettem, egy nagyobb pizzával számoltam.

hozzávalók: 20dkg liszt (BL80-as kenyérliszt - végre kipróbálhattam a kb. 2 hete vásárolt kenyérlisztet), 1.1dl víz, 1kávéskanál só, kb. 1 dkg élesztő, 1evőkanál olaj, csipet cukor - az oregánót kihagytam mert épp nem volt itthon

elkészítése: minden hozzávalót összekevertem egy nagy tálban és kb. 8-10 perc alatt laza, könnyű tésztát gyúrtam belőle. ezután letakartam a tálat és duplájára kelesztettem a tésztát.
a kelesztés után gyúródeszkán egészen vékonyra nyújtottam, (kb. 2-3mm-re) próbáltam egyenletesen nyújtani...de nem sikerült tökéletes kör alakot kapnom.

pizzaszószként - nem túl eredeti módon - nápolyi ketchup szolgált. ez gyakorlatilag sima ketchup kiegészítve bazsalikommal, meg néhány zöldfűszerrel. ezután került még rá szalámi, hagyma, paprika, paradicsom, egy leheletnyi majonéz, főtt tojás és sok-sok reszelt sajt.


végül 250 fokra melegítettem elő a sütőt és 8-10 perc alatt készre sütöttem a pizzát. megfogadtam Limara tanácsát és ez előmelegítés során bent hagytam a tepsit a sütőben, a pizzát pedig sütőpapír segítségével tettem rá a forró tepsire. az utolsó 2percben megkínáltam a sütő grill funkciójával, így igazán ropogós pizza és szépen megpirult sajt lett a végeredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése