2010. június 15., kedd

göteborg I.

az elmúlt napokat svédország második legnagyobb városában, göteborg-ban töltöttem a barátnőmmel. a magyarországi 35fokot hátrahagyva alig 2 órányi repülés után meg is érkeztünk svédországba a göteborg melletti säve repülőtérre, ahol 14 fok és szemerkélő eső fogadott minket.

az első dolog ami szembetűnt, hogy a levegő sokkal de sokkal tisztább mint magyarországon. talán elcsépelt kifejezés, de tényleg úgy érezni mintha harapható lenne. säve repülőtere elég kicsi, közismertebb nevén göteborg city airport. azért kapta a city airport nevet, mert pár kilométerrel közelebb található a városhoz mint a nagy nemzetközi repülőtér a landvetter. mivel csak kézipoggyászunk volt, így nem kellett várnunk a csomagokra és pillanatok alatt kiértünk a reptér elé a buszhoz ami a belvárosba vitt minket.

szállásunk göteborg skogome nevű külvárosi, parkos részében volt. a hostel neve dalagärde vandrarhem, ajánlom mindenkinek. nagyon csendes, nyugodt és tiszta hostel. a wc és a zuhanyzó közös volt, de itt is mindig tisztaság uralkodott. az alábbi képen a hostel mögötti park egy része látható este háromnegyed tízkor. ez az egyetlen dolog amit nehezen bírtam, hogy este 11-kor is majdnem világos van...felhős napokon azért 11-kor már félhomály van. :)

a svéd emberek ki is használják a parkok sokaságát, valamint azt, hogy sokáig világos van. szeretnek piknikezni és kint lenni a szabadban. összességében nagyon nyugodtak, türelmesek és udvariasak. ugyanakkor nem távolságtartóak és barátságtalanok, szívesen segítenek a turistáknak és talán mondanom sem kell a 10 éves kisfiútól a 70 éves bácsival bezárólag szinte mindenki beszél angolul. ez talán annak is köszönhető, hogy a tv csatornáikon az amerikai és angol sorozatok (néhány reklám is) nem szinkronizálva, hanem feliratozva láthatóak. az ismeretterjesztő adókon is eredeti nyelven sugározzák a műsorokat, feliratozva. követendő példa lenne magyarországon is. alább: egy svéd család 'lazít', valamint nyári sífutók.

folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése