2010. június 18., péntek

göteborg II.


ahogy ígértem, a göteborgi beszámoló második része következik. az első képen göteborg egyik nevezetessége a 'lipstick' - azaz a kikötőigazgatóság épülete - látható. a belógó emberekért elnézést kérek, a kép egy városnéző hajón (paddan boat) készült. göteborgi utazásunk egyik legemlékezetesebb része volt a hajós városnézés és nem csak az alacsony hidak miatt.


sajnos, a legalacsonyabb híd (sajtszeletelő) alatt nem mentünk át, de az ITT látható videóról is kiderül, hogy a 'mi' verziónk sem volt piskóta. az út során a város szinte minden nevezetességét láttuk, a lipstick-et például csakis a folyóról lehetett érdemben lefényképezni.
a fenti képen a feskekorka, vagyis a haltemplom látható. igazából persze nem templom, hanem halpiac. nevét azért kapta, mert megjelenésében nagyon hasonlít egy templomra. a svédek imádják a halat, minden formájában. a konyhájukban 3 alapvető hozzávaló van: hal, krumpli és hagyma. ők ezzel bőven el is éldegélnek. nemzeti ételeik közé tartozik a kötbullar (húsgombóc), a tunnbrödsrullar, inlagd sil (pácolt hering) és a kanelbullar (fahéjas csiga kiegészítve kardamommaggal és jégcukorral).
egy kanelbullar személyesen
egy óriási tunnbrödsrullar, ami tulajdonképp egy pitaszerű tésztába tekert hatalmas virsli nagy adag krumplipürével, uborkával, salátával és mustárral valamint ketchup társaságában. a képen látható példány súlya legalább fél kilogramm.

egyik nap styrsö szigetére kirándultunk. a dkv-hoz és a magyarországi közlekedéshez szokott embernek furcsa, hogy göteborgban hajózni is lehet a helyi bérlettel. sok ember a közeli szigetekről jár be dolgozni. ami azért elég combos túra, mert a hajó kb. 30perc alatt teszi meg a távot, ráadásul még saltholmen (innen indulnak göteborgban a szigetekre a hajók) további 30percnyi villamosozásra van a belvárostól. styrsö nagyon szép és békés sziget. az autókat szinte teljesen kizárták a területéről, kis golfautóhoz hasonló elektromos gépezetekkel közlekedtek a 'helyiek' aminek az volt az egyetlen hátránya, hogy nagyon halkan tudtak megközelíteni minket, így sokszor az utolsó pillanatban vettük észre, hogy mögöttünk közeledik valaki. styrsö tele van színesebbnél színesebb házakkal, gondolom a borongós időjárást próbálják meg ellensúlyozni ezzel.

folyt. köv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése